Rólunk

Mint gyermekkorunk kalandfilmjeinek főhősei a nagy csaták, kincskeresések sorsdöntő napja előtti estén beszélgettek arról, ha túl lesznek életük nagy csatáin, nem akarnak mást, csak visszavonulni egy kis birtokra vagy nyitni egy jó kocsmát, hogy együtt lehessenek barátaikkal, szeretteikkel. Elvonulni kicsit a pörgő civilizációból vissza a természethez, vissza a hagyományokhoz. Foglalkozni azzal, amit igazán szeretünk.

Minket álmaink ide kötnek a Kárpát hazához. Így esett, hogy huszonévesen néhány barátunkkal sokat beszélgettünk arról, milyen jó is lenne saját bor, egy pince, egy kis ház a Balatonnál. Vigyázz mit kívánsz, mert az Úr megadja.

Vágyból hobbi, hobbiból szerelem, szerelemből munka. Észre sem vettük és minden szabadidőnket már erre fordítottuk…

10 év után 5 hektár szőlőterület, pince, jó pár ezer palack bor és rengeteg terv. Ha már bor, akkor vendéglátás és szállás…. a legjobbat, a legtöbbet kihozni szeretett hazánk e gyönyörű tájából.

Aki eljön ide az látja, aki megkóstolja megérzi mit ad mindnyájunknak a csodálatos Balaton-Felvidék. Öröm számunkra ezt másoknak is megmutatni.

A  Nimfeumról

Cégünk neve a Nimfeum a nimfákról kapta a nevét. A nimfák a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői, a szépség és öröm szimbólumai. A nimfák különösen szép és különleges tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyes völgyes vidékek, ligetes mezők, patakok, tavak és források környéke, ahol, mint az emberi képzelet tüneményei, táncolnak, játszanak, hívogatnak, csábítanak.
A Balaton-felvidék a magyar tengerrel, nádasaival, vulkanikus tanúhegyeivel, rejtélyes völgyeivel, forrásaival a mitológiai idők óta a nimfák otthona. Ennek bizonyítékaként az ókori eleink által számukra épített oltárok kövei napjainkig megmaradtak.
Nimfeumnak a nimfák kútját nevezik. Melyből mi esetünkben nem hűs víz csordogál mint egykoron, hanem kiváló bor. Bor melynek szőlője több ezer éve a csodálatos észak balatoni földből nyeri zamatát, a napjából erejét, az itteni emberek munkájából teljességét.
Hiszünk abban, hogy ki megkóstolja borainkat, megízlelheti e számunkra oly csodálatos táj zamatát. A szépség és életöröm forrása nyilvánvalóvá válik számára és talán egy-egy pillanatra a nimfák tánca is felsejlik számára.

A birtokról

Kezdetben volt Mindszentkálla. Innen indult minden valamikor a 2000-es évek közepén a Szűcs dombon. Az első szüret sárban és esőben, gyerekekkel kalákában és 24-es cukorfokkal. Ma is ez a birtok legnagyobb termőterülete.

Zászlós-domb (Harasztos-hegy) 2,5 ha a Káli-medence és a Tapolcai-medence közt lélegzetelállító panorámával. Spirituális hely, nimfák, tündérek és áldozati oltárok földje. Ebből táplálkozik a kiváló másfél hektár Olaszrizling és fél hektár Zenit.

Szűcs domb, Mindszentkálla melletti dombok délnyugati lejtőin kiváló adottságú területén fél hektár új telepítésű kékfrankos.

Szentgyörgy-hegy déli lejtőin a Leiszter dűlők területén 2 hektáron új telepítésű 1,5 hektár Pinot Noir és fél hektár Rajnai Rizling ad kiváló bort.

Badacsony …….. dűlő, Mindszentkálláról Badacsonyig tartó 10 éves út koronájaként a legfrissebb ékköve pincészetünknek a Badacsony-hegy délnyugati lejtőjén az ősi dombon vagy más néven a gróf dűlő területén található fél hektáros szürkebarátja.

Szőlőterületek

Boraink

Zenit

A Zenit igazi Balatoni fajta, itt nemesítették a múlt században. A Balaton-felvidék vulkanikus talajú, napsütötte lejtőnek igazi csibésze. Vibráló, zamatokban és alkoholban gazdag csábítást kínál.

Káli, védett eredetű száraz fehérbor.

– Kapható –

Alk:12% vol 750 ml

1800 Ft / palack

Pinot Noir Rosé

Ez nem csak egy rozé. Karakteres, savakban gazdag, egy igazi nyári élményt adó bor. A Balaton-felvidék Pinot családjának vörös tagja épp olyan kiváló termést ad ezen a tájon mint a Szürkebarát testvére.

– Kapható –

Alk:12% vol 750 ml

1600 Ft / palack

Rajnai Rizling

A rizling, ahogy azt a világ ismeri, egy igazán nemzetközi fajta, ami itt a Balaton északi partján igazi otthonra lelt. Nem is akárhogy, visszaadva a Szt. György hegy igazi különlegességét. Minden korty belőle bizserget.

– Kapható –

Alk:12,5% vol 750 ml

2000 Ft / palack

Olaszrizling

Az olaszrizling a Balaton-felvidék legnépszerűbb és legkiválóbb fajtája. A Káli-medence déli lejtőiről származó telt mandulás ízével, vulkanikus savaival igazi borkülönlegeség.

– Kapható –

2100 Ft / palack

Koppány lova

A legenda szerint 997. őszén Koppány vezér seregei a Káli medencében  gyülekeztek, mielőtt sorsdöntő csatára indultak Veszprém alá, István ellen. Ősi szokás szerint Koppány egyik lovát áldozták fel, hogy annak vére által kérjék a régi istenek segítségét. István győzött, de a pogány áldozati vér beivódott a mai szőlőtőkéknek helyet adó termékeny földbe, táplálva a Káli-medence kiváló (vér)vörös borait. E nemes hagyománynak, büszke örököse e kiváló cuvée.

– Jelenleg nem kapható –

Szürkebarát

A Badacsony hegy déli lejtőjéről származó igazi ikonikus bor. Több száz éves helyi műveléssel neve egybeforrt a hegy nevével. Az itt készült szürkebarát igazi Badacsonyi különlegesség, a tűz és a méz egyedi keveréke.

– Jeleneg nem kapható –

Fenti áraink tartalmazzák az ÁFA-t.
Boraink minimum 3 karton(18 palack) mennyiségben az alábbi e-mail címen rendelhetők:
nimfeumkft@gmail.com

A pince

Borászatunk két pincében készíti borait. A Balaton-felvidék borai az Olaszrizling, Zenit és a Rozé döntően a Mindesztkállai Szűcs-dombi pincéből kerülnek ki.
A Badacsonyi borvidéken termett szőlőnk a Szürkebarát és a Rajnai Rizling a Badacsonyi pincénkben fog borrá nemesedni.

Itt várjuk majd kedves vendégeinket, hogy személyes is bemutathassuk ezt a csodálatos Badacsonyi örökséget, a közel 140 éves boltíves pincét, ami a néhai híres Renolder püspök badacsonyi hagyatékainak egyik gyögyszeme.

Galéria